Per la seva cultura i tradició

Sant AntoniCarnestoltes o darrers diesSetmana Santa, Pasqua i Diumenge de l’ÀngelSa FiraTrobada de GegantsFestes patronals Santa Margalida (20 juliol)Festa del vi novellFestes de Nadal

Sant Antoni (17 de gener)

Per Sant Antoni, el foc i els dimonis són els protagonistes, i a Santa Maria del Camí no podien faltar. Durant aquesta festa podreu gaudir d’activitats com tallers de mascares de dimoni per a infants, concentració de dimonis, visites guiades, exposicions, correfocs, encesa del fogueró, actuacions musicals, torrada a la Plaça de la Vila d’embotits típics de Mallorca (Botifarrons, llonganissa, xua, etc.) i vetllada de cançons típiques i improvitzades pel poble, acompanyades per instruments típics, com les ximbombes. I no poden faltar les beneïdes de Sant Antoni, a on es beneeixen els animals de companyia.

És tradició també aquests darrers anys que el dia de les beneïdes els Quintos acompanyen les quatre temptacions a cercar en Feliu el dimoni, abans d’anar a cercar a Sant Antoni a l’església. Les quatre temptacions, el dimoni i Sant Antoni fan el seu tradicional ball durant la capta i el correbars. Per finalitzar el ritual, es fa el darrer ball i cant de l’argument.
A més del porquim torrat, per Sant Antoni, és molt tipic menjar espinagada.

Carnestoltes o darrers dies (febrer)

La festa de Carnestoltes, d’origen pagà, se celebra 7 setmanes després de la primera lluna plena, pasat el solstici d’hivern. És una festa de caràcter lúdic i popular, que comença el “Dijous llarder “. Les disfresses, desfilades de carrosses, la música i el color són els protagonistes de “sa Rua” i “sa Rueta”. La gastronomia típica d’aquests “darrers dies” abans de la Quaresma és l’ensaïmada de tallades i la greixonera dels darrers dies. L’enterrament de la sardina marca el final de la festa i l’inici de la Quaresma. És tradició aquest dia torrar sardines o arengades.

Setmana Santa, Pasqua i Diumenge de l’Àngel (abril)

La Setmana Santa és el període que va des del Diumenge de Rams, just quan acaba la Quaresma, fins al Diumenge de Pasqua.
El Diumenge de Rams es commemora l’entrada de Jesucrist a Jerusalem, amb una processó. Aquest dia és tradició que els padrins regalin als seus fillols les palmes i palmons, fulles de palmera tendra treballades artesanalment, que es duen a beneir a l’església, com també branques d’olivera o de llorer. Després d’aquest dia els balcons del poble llueixen les palmes i les branques d’olivera.
Podeu assistir a les diverses processons o caraputxes, que es celebren al poble, que representen els darrers moments de la vida de Jesús, amb la desfilada dels diferents passos i confraries, acompanyats dels penitents, el Dijous Sant, Divendres Sant (via crucis o Davallament) i Dissabte Sant.
La Setmana Santa acaba el Diumenge de Pasqua o Diumenge Sant, quan se celebra a la majoria de pobles la processó de l’Encontre, que representa la retrobada de Jesús ressuscitat amb la seva mare.
El primer diumenge després de Pasqua, Santuaris i ermites acullen, el Diumenge de l’Àngel, celebracions festives i romeries, conegudes com Pancaritats. A Santa Maria del Camí es fa la pujada a l’Ermita de Son Seguí, el poble acompanyat pels Gegants de Santa Maria, celebra un dinar popular.
Per Pasqua podreu gaudir de productes gastronòmics típics d’aquest temps, com són les panades, els rubiols i crespells, que podreu trobar als nostres forns i pastisseries.

Sa Fira (darrer diumenge d’abril)

Sa Fira de Santa Maria del Camí presenta gran varietat d’activitats i d’oci que no podeu deixar passar. Podreu gaudir des de curses solidaries, presentacions musicals i literàries, la tradicional exhibició de mobylettes, exposicions i mostres artístiques a la Nit de l’Art, tornejos esportius, la tradicional vetllada de Frit, a on podreu degustar aquest plat típic de Mallorca, correfocs, actuacions musicals ,xerrades, mostres d’animals autòctons, mostra d’artesania típica, mostra i degustació de Producte Balear, mostra de vins santamariers, mostra del comerç local, fira alternativa i sostenible, atraccions, tamborada gegantera, concert de la banda de Música, tallers del tradicional globus de paper, activitats per a infants, mostres i degustacions gastronòmiques, amollada dels globus de paper, i per acabar la festa amollada de coets i Castell de focs artificials.

Trobada gegants de Santa Maria del Camí (primer dissabte de maig)

La Colla de Gegants fou creada l’any 2006. Els gegants representen personatges de rondalla, extrets del llibre Rondalles i llegendes santamarieres de Mn. Josep Capó i Joan i Mateu Morro i Marcé. El gegant representa a n’en Soler el bandejat i la geganta a na Maria de Coanegra. La construcció dels gegants s’encarregà a nen Mariano “Kake” Portas, artista instal·lat a Esporles. La roba dels gegants va ser elaborada per l’esposa d’en Kake. Els gegants varen ser batejats dia 5 de maig de 2007, dins el marc de la I Trobada de Gegants de Santa Maria del Camí. La colla està formada pels geganters, els músics i els capgrossos. És una colla familiar, festiva i que mostra la seva estimació pels gegants.

Trobada de Gegants: primer dissabte de maig

http://gegantssantamaria.org/
Facebook dels Gegants de Santa Maria


Festes patronals Santa Margalida (20 juliol)

Durant les festes patronals de Santa Margalida, podreu gaudir, a Santa Maria del Camí, d’una gran varietat d’activitats i esdeveniments.
L’acte més tradicional, que marca l’inici de les festes, és la hissada de la bandera carmesí de la vila al campanar de l’església parroquial, amb l’amollada de coets i el repicar de campanes.
Les Colles, són un element essencial dins les festes patronals. Les diferents agrupacions formades pels veïns del poble, competeixen a una sèrie de proves per tal de guanyar els Jocs Populars. És tradició que la Colla guanyadora de l’any anterior, s’encarregui de fer la lectura del pregó. Les Colles hauran d’anar superant proves, com l’actuació a un Playback, la prova fotogràfica, la decoració del poble, etc. El dia dels Jocs Populars, les Colles es concentren a la Plaça Hostals, a on es duu a terme una batalla d’aigüa, després les colles desfilen per arribar a la Plaça Nova, a on comencen els Jocs, distintes proves de caràcter tradicional i popular, com l’estira corda, l’estira barra, carreres de sacs, ferradures, botar corda, una prova sorpresa i el pal ensabonat per finalitzar els Jocs. La vetllada acaba amb un sopar al carrer i la revetlla musical.
Durant les festes, es realitza el concurs del disseny de la camiseta de les festes i del gall que es posa al damunt del pal ensabonat, durant els Jocs Populars.
És tradició que els veïns, pengin als balcons, durant les festes, les banderoles carmesí amb l’escut del poble.
Els més petits també són els protagonistes de les festes, amb activitats com el Grand Prix, el taller d’endomassar bicicletes i la concentració de bicicletes endomassades, actuacions musicals, la gimcana nocturna pels joves, la festa infantil aquàtica, la diada infantil, projeccions de pel·lícules, etc . Les tradicionals Corregudes de joies són un element fonamental de les festes.
Pels aficionats als esports es realitzen diferents seminaris, exhibicions, la bicicletada nocturna, tornejos, classes a l’aire lliure, etc.
Els amants de l’art poden gaudir de diferents exposicions, la vetllada de Poesia al vinyet, representacions teatrals, etc.
Si el que t’agrada és la música i el ball, durant les festes podeu aprofitar les diferents actuacions, les havaneres, batucada, revetlles musicals, un cercavila amb els xeremiers de Santa Maria del Camí, concert de la banda de música, concerts, etc.
El Bingo a la fresca o el Dirt Track amb Mobylette són ja també activitats consolidades a les nostres festes.
És tradicional la Tremponada Popular, a on les distintes entitats i associacions del poble, fan trempó per sopar, i la vetllada s’anima amb els nostres Gegants i una ballada popular de ball de bot, i el sopar a la fresca. També podreu gaudir d’alguns plats típics mallorquins la nit de tapes.
El dia de Santa Margalida es celebra la missa concelebrada en honor a la patrona, amb el ball de l’Oferta .

Festa del vi novell (darrer dissabte de novembre)

Cal destacar la Festa del Vi Novell, que es fa el darrer dissabte de novembre de cada any, amb la qual se celebra l’arribada del nou vi als cellers, fet que tradicionalment s’anunciava al poble col·locant damunt el portal de cada celler un brot de pi. Durant aquesta festa es fa lliurament d’aquest brot de pi que cada celler penja a les seves portes. Posteriorment a aquest acte protocol·lari la festa es completa amb tast de vins i tapes fetes pels distints restaurants del poble.

festaDelViNovellpdf Descarrega el programa del 2014

Festes de Nadal

Per aquestes dates tan assenyalades, a Santa Maria és típica l’elaboració de la Llet d’ametlla. Es poden gaudir de diferents activitats durant aquests dies, com concerts de Nadal, actes benèfics, visites, un mercadet nadalenc, tallers nadalencs per a totes les edats, excursions organitzades,espectacles familiars, projeccions de pel·lícules nadalenques per infants, conferències, etc. El dia 24 es tradició assistir al Cant de la Sibil·la a les Matines de Nadal a l’Església Parroquial, seguit d’una xocolatada a Ca’n Sanxo. També acomiadem l’any amb campanades, raïm i cava a la Plaça de la Vila, i rebem l’any amb actuacions musicals. La Banda de Música de Santa Maria del Camí s’encarrega del Concert d’any Nou. No pot faltar la cavalcada dels Reis d’Orient pels carrers del poble.

Print Friendly, PDF & Email