Per la seva gastronomia

Llet d’ametllaSobrassadaEnsaïmadaPa amb oliCoca de trempóCoca d’albercocTumbetSopesFritArròs brutPanades, robiols i crespellsLlom amb colAlbergínies farcidesPorcella rostidaVariatGreixonera de brossatBunyols de vent

Santa Maria del Camí presenta, per als amants del turisme gastronòmic, una amplia oferta per gaudir, tant dels plats més tradicionals de la cuina mallorquina, plena d’identitat i estil mediterrani, com pels seus vins de la Denominació d’Orígen Binissalem, plens de personalitat i caràcter.

L’elaboració dels nostres plats, sempre amb productes de la nostra terra i de la mar, ha seguit les pases tradicionals i els costums dels nostres avantpassats, mantenint els nostres plats vius al llarg del temps i lligats a les nostres festes.

Gaudeixi d’una gran experiència gastronòmica al nostre poble, a on podrà elegir entre els molts de restaurants, especialitzats en cuina mallorquina, fusió mediterrania, italiana, francesa, xinesa, turca, etc., bars i botigues de menjar casolà per endur. A més tendrà l’oportunitat de realitzar cursos de cuina mallorquina a alguns dels nostres hotels agroturismes, rutes del vi amb cates, per les nostres vinyes i bodegues, i el nostre mercat setmanal, un dels més visitats i famosos de l’illa per la seva oferta en productes locals i ecològics de primera qualitat.

A través de la nostra gastronomia, variada, de qualitat i exquisita, podreu entendre, compartir i gaudir l’essència i l’estil de vida del nostre poble. Darrera la nostra cuina trobarà la història del nostre poble, de la nostra identitat i de les nostres costums i tradicions.

Benvinguts i Bon Profit!

Llet d’ametlla

Aquesta tradicional beguda, senzilla i exquisita, de Santa Maria del Camí, té el seu orígen en el convent dels frares Mínims l’any 1682. L’ordre mínima realitzava el vot d’abstinència, per tant eren vegetarians. Per aquest motiu, començaren a produir la llet d’ametlla. Per les festes de Nadal, possàven a disposició del poble el molí, tradició que ha perdurat fins avui, ja que és tradicional elaborar-la i consumir-la per aquestes festes. El molí original, va estar en mans del pintor Ritch Miller, fins que l’Ajuntament de Santa Maria del Camí l’adquirí. Avui en dia es troba exposat a Ca s’Apotecari. L’ametlla de Mallorca, és un producte amb Indicació Geogràfica Protegida, i un element fonamental i identificatiu de la nostra gastronomia, amb una qualitat insuperable. La llet d’ametlla es sol prendre calenta i acompanyada de la típica coca de Nadal o de patata. Podeu trobar aquest producte dies abans de Nadal a alguns dels nostres cellers (Celler Sebastià Pastor, Celler Es Cabàs).

Sobrassada

Aquest tradicional embotit, amb Indicació Geogràfica Protegida, és un producte carni cru madurat, elaborat amb carns seleccionades de porc, capolades i condimentades. Vos delectarà escampada damunt una llesca del típic pa moreno, galetes d’oli, amb mel, als dolços típics,com la coca de sobrassada i albercocs o a l’ensaïmada, etc. També podeu trobar aquest producte en distints plats tradicionals de la cuina mallorquina i en l’alta cuina en plats de fusió. És típic menjar llonganissa torrada durant les festes de Sant Antoni. Podeu trobar aquest producte artesanal a les nostres carnisseries, als dolços que realitzen els nostres forns i pastisseries  i a molts de plats dels nostres restaurants.

Ensaïmada

Aquest producte dolç tan elaborat i artesanal, amb Indicació Geogràfica Protegida, és el més famós de la gastronomia mallorquina. La pasta, que porta saïm de porc, ha de tovar dues vegades. Podeu trobar una gran varietat d’ensaïmades, des de la llisa, les petites, les farcides de crema, de cabell d’àngel, de xocolata, de torró, l’ensaïmada de tallades amb sobrassada i carabassat, típica de Carnestoltes, la d’albercocs o figues, etc. Podeu trobar aquest producte als nostres forns i pastisseries o tastar-la per berenar als nostres bars i cafeteries.

Pa amb oli

El pa amb oli és un dels plats més típics i sencills de la cuina mallorquina. És un plat que es pot combinar segons el gust de cada un, i que té mils de possibilitats. El pa amb oli més tradicional consta de llesques de pa moreno amb tomàtiga fregada de ramallet, oli d’oliva i sal. El pa s’acompanya dels embotits més típics de l’illa com formatge, camaiot, varia, botifarrons, sobrassada, etc. No pot faltar al pa amb oli unes olives trencades o pansides, uns prebes covents i fonoll marí d’acompanyament. Podeu degustar aquest plat als nostres bars i restaurants. Serà una esplèndida opció tant per berenar com per sopar.

Coca de trempó

La coca de trempó és una coca salada, que consta d’una pasta plana i a sobre, les hortalisses del trempó tomàtiga, ceba i prebe. Aquesta coca té moltes variants, ja que a sobre es pot afegir els aliments que més ens agradin. Podeu trobar com a variants a la coca de trempó, la coca de verdures, que pot dur també arengades, picornells i/o  llom,  la coca de ceba i sobrassada, la de ceba i figues, la coca de prebes torrats, la de tumbet, etc. Aquest plat es pot menjar a qualsevol hora, encara que és típic menjar-ho com a aperitiu o entrant. Podeu trobar aquest producte als nostres forns i pastisseries.

Coca d’albercoc

Aquest pastís dolç tan típic és d’una pasta fluixa amb patata, acompanyada d’albercocs a sobre. També existeix una variant amb sobrassada, la coca de tallades amb carabassat i sobrassada, la coca llemugues amb botifarró i sobrassada, etc.  Podeu trobar aquest pastís als nostres forns i pastisseries.

Tumbet

Aquest plat es realitza amb hortalisses de temporada, com les aubergínies, les patates, prebes i tomàtiga, que són tallades en làmines, frites per separat i col·locades en capes. És un plat que es pot menjar tot sol, però és tradició acompanyar-lo amb llom, costelles de mè o peix de temporada. Podeu tastar aquest plat als nostres restaurants o a les nostres botigues especialitzades en menjar casolà per endur.

Sopes

Les sopes mallorquines són un plat popular propi de Mallorca fet amb brou, verdures de temporada i llesques fines i seques de pa moreno. El pa absorbeix el brou i queden unes sopes seques. Aquest plat té moltes variants. Les sopes de matances són com les mallorquines però amb carn magra i llom de porc. També podeu trobar les sopes d’estiu, amb les verdures de temporada i amb brou. Les sopes amb brou són també conegudes com sopes escaldades. Podeu tastar aquest plat als nostres restaurants i a les nostres nostres botigues especialitzades en menjar casolà per endur.

Frit

El frit mallorquí és un plat tradicional elaborat a partir de freixura, fetge i sang cuita de xot. Les patates, ceba, tomàtiga i pebres no poden faltar a n’aquest plat, i el fonoll li proporciona el seu gust tan característic. Aquest plat també s’anomena frit de Pasqua o de freixura, i té també moltes variants, com el frit de matances que es fa amb xulla i carn magra de porc, el frit de rates de carn caça, típic a Sa Pobla, el frit de sang que només porta sang de porc o de xot cuita més típic a Felanitx, el frit mariner o de marisc, el frit de pop, etc. Podeu tastar aquest plat als nostres bars i restaurants i a les nostres botigues especialitzades en menjar casolà per endur.

Arròs brut

L’arròs brut és un plat caldós, que rep el seu nom pel color obscur del brou, degut a les espècies. L’arròs brut s’elabora amb productes de l’hort, carn i caça, sempre de temporada. En la temporada dels esclata-sangs trobareu l’arròs brut d’esclata-sangs, en l’època de matances, un arròs brut de matances, fet amb carn de porc. Aquest plat s’acompanya d’olives trencades, ravanets o rave, prebot verd i un bon tassó de vi negre. Podeu tastar aquest plat als nostres restaurants i a les nostres botigues especialitzades en menjar casolà per endur.

Panades, robiols i crespells

Les panades són un pastís salat farcit de carn, peix o verdures. És tradició, per Setmana Santa, elaborar, en familia o amb amics, les panades de Pasqua, que es fan amb carn de xot. Però, podeu trobar, als nostres forns i pastisseries, panades tot l’any, i d’una gran varietat, de carn i pèsols, de carn de conill, de porc, de pollastre, de peix, etc. Els robiols també són un pastís dolç típic de Pasqua, que va farcit de brossat, xocolata, crema, confitura, cabell d’àngel, etc. De la mateixa pasta dels robiols, es fan els crespells, unes petites pastes sense farcit. També trobareu robiols i crespells als nostres forns i pastisseries tot l’any.

Llom amb col

El llom amb col és un plat clàssic de la gastronomia mallorquina, que es elaborat amb productes i ingredients típics de la nostra cuina, com el botifarró, la sobrassada, la tomàtiga de ramallet, els esclata-sangs i la carn de porc, encara que aquest plat pot tenir variants com els tords amb col o colomins amb col. No podeu deixar de tastar aquest plat als nostres resturants i a les nostres botigues especialitzades en menjar casolà per endur.

Albergínies farcides

Aquest plat, tan mediterrani, no falta a les cases dels mallorquins i mallorquines. És un plat que acepta totes les variants possibles i que es pot preparar de moltes maneres distintes. El farcit pot ser de carn, de peix o de verdures. Però la versió més tradicional a la cuina mallorquina és amb carn de porc capolades, salsa de tomàtiga de ramallet i galetes d’oli capolada. Podeu tastar aquest deliciós plat als nostres restaurants i a les nostres botigues de menjar per endur.

Porcella rostida

És un plat tradicional nadalenc, que es menja qualsevol dia de festa, i que està disponible tot l’any als restaurants de cuina mallorquina. Aquest plat s’acompanya amb unes patates petites, el patató. Podeu tastar aquest plat a qualsevol dels nostres restaurants de cuina mallorquina i a les nostres botigues de menjar per endur.

Variat

El variat és una tapa on es combinen diverses i variades racions al gust del consumidor. El variat es pot demanar tant com a aperitiu com a plat per dinar o sopar, ja que s’ofereix en diferents tamanys. El variat sol estar compost per racions de plats típics de la cuina mallorquina, com el pica-pica (sèpia amb ceba i tomàtiga), frit, llom amb xampinyons, pilotes amb salsa, llengüa amb tàperes, ronyons al Xerès, verdures arrebossades, croquetes, ensalada russa, etc. Aquest plat tan divers i pròpi el podeu tastar als nostres bars i restaurants.

Greixonera de brossat

Aquesta tarta dolça, du com ingredient principal el brossat, i rep el nom pel recipient en que es realitza, la típica cassola de fang mallorquina. Aquest postre es pot acompanyar d’un raig de mel a sobre. Podeu tastar la greixonera de brossat als nostres restaurants i als nostres forns i pastisseries.

Bunyols de vent

Aquest dolç tan típic de l’illa, és també conegut com a bunyols de les Verges, ja que són tradicionals de la vigília de Santa Úrsula. Era tradició antigament cantar serenates a les joves fadrines davall el balcó i portar-lis una flor, llavors elles convidaven a pujar als joves a menjar bunyols amb vi dolç. Estàn fets d’una pasta de patata o moniato fregida. Es menjen coberts de sucre o mel. Aquesta delicia la podeu tastar el vigília del dia de les Verges (20 d’octubre) als llocs de venda al carrer i als nostres forns i pastisseries. També els podeu tastar qualsevol diumenge de l’any al nostre Mercat setmanal.

Print Friendly, PDF & Email